Noord Nederland wil de transitie maken naar een Circulaire en Inclusieve Economie. Daarvoor is nog heel veel nodig, onder andere anders denken en organiseren. Om succesvol te zijn moet partijen hier gericht aan samenwerken: bedrijven, overheid en onderwijs. Daarvoor zijn ook nieuwe inzichten nodig, nieuwe denkmodellen. Kate Raworth kan met haar concept van de Donut Economie hiervoor een mooi kompas bieden.

Het noorden kent vele uitdagingen om weer binnen de veilige grenzen van een houdbare, inclusieve economie te komen. En er zijn specifieke uitdagingen als bijvoorbeeld krimp. Groningen kent ook nog eens de uitdagingen rondom de aardbevingen en ondervindt daarmee aan den lijve de gevolgen van de oude fossiele economie. Dat biedt aan de andere kant ook enorm veel kansen om het nu wel goed te doen.

Kate heeft het in haar boek onder andere over een regeneratieve economie: Het Noorden zou een mooi icoon kunnen worden voor zo’n nieuwe, herstellende economie! Daarom halen we Kate Raworth graag naar Noord Nederland om haar visie daarop te horen…

Een groep vrijwilligers, ondersteund door Gemeente Groningen en de Provincies Groningen en Drenthe heeft 3 meet-ups georganiseerd nav de VPRO Tegenlicht uitzending met Kate Raworth: Winschoten 8 maart, Groningen 27 maart en Assen 11 april. Bij deze meet-ups ligt de focus vooral op de sociale kant van duurzaamheid: wat Raworth noemt het sociale fundament van onze economie. Bij het denken en vooral doen rondom een circulaire economie is dit aspect nog sterk onderbelicht, vandaar de focus hierop bij de meet-ups. Verder zijn we als groep nog bezig om een meet-up te organiseren specifiek voor de overheid: wat kan de overheid met dit nieuwe perspectief en hoe stimuleert ze een veilige economie.

Bij al deze meet-ups hebben we van de deelnemers vragen opgehaald die we vervolgens voor gaan leggen aan Kate Raworth. Ze kan dan in haar verhaal in juni hier op ingaan.

We hebben Kees Klomp bereid gevonden om een inleidend voorprogramma te verzorgen rondom de Betekenis Economie. De betekenis economie is als het ware een praktische invulling van de Donut Economie. Kees laat vooral zien wat er zoal aan mooie dingen in het Noorden gebeuren en waar we trots op kunnen zijn. Daarnaast gaat hij in op hoe we in Noord Nederland, in samenwerking, nog meer kunnen versnellen.

Dit event word mogelijk gemaakt door onder andere ondersteuning vanuit de provincies Friesland, Drenthe en Groningen.

Meer op de eventwebsite www.katekomtnaarhetnoorden.nl

Contactpersoon: Roelof de Vries, Met Andere Waarden; roelof@metanderewaarden.nl

 

Poster Meetup Groningen 27 maart

 

Flyer Meet-up Groningen 27 maart

 

Volle bak bij de Meet-up in het Duurzaamheidscentrum in Assen op 11 april…

 

Meer info:

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/de-donut-economie.html

https://tegenlichtmeetupgroningen.wordpress.com/2018/02/04/meet-up-27-maart-donuteconomie/

https://www.groene.nl/artikel/verander-de-wereld-begin-met-een-potlood/